woensdag 17 mei 2017

Voor het basisonderwijs: Gratis lespakket over amfibieën (kikkers) en gratis lesbrieven over padden

Op de website van het RAVON (= Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) vind je het gratis lespakket over amfibieën voor de groepen 5 en lesbrieven over kikkers voor de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8.

Op de website Padden.nu staan gratis lesbrieven voor de groepen 7/8 over padden.

#1. Lespakket 'amfibieën'

"RAVON heeft een lespakket ontwikkeld over amfibieën voor de groepen 5 en 6 in het basisonderwijs. Eventueel zijn de lessen ook uitvoerbaar in hogere groepen. Voor de lagere groepen staan achteraan het lespakket ideeën qua activiteiten. In het lespakket zitten verschillende uitwerkingsvormen, van handvaardigheid opdrachten tot werkbladen en zelfs een uitstapje naar buiten.
Tijdens de verschillende lessen wil RAVON de kinderen bekend maken met de leefwijze en leefomgeving van amfibieën.
Het lespakket richt zich met name op de bruine kikkers en de gewone pad, omdat het wettelijk is toegestaan de larven van deze amfibieën in een aquarium te houden voor educatieve doeleinden. Voorwaarde hierbij is dat de dieren direct na de metamorfose (gedaanteverwisseling) teruggezet worden op de plaats van herkomst [...] (bron)"
Te downloaden / te bekijken (pdf) op de website RAVON

Website: http://www.ravon.nl/Default.aspx?tabid=663


#2. Lespakket 'Kijk een kikker'


Te bekijken en te downloaden (pdf) op de website RAVON

 Website: http://www.ravon.nl/Default.aspx?tabid=663


#3. Lesbrief 'Padden' voor leerlingen van groep 7 en 8

"In Nederland komt de pad overal voor. In de maanden maart en april kun je ze 's avonds als het schemerig is tegenkomen. De beestjes zijn dan onderweg van hun winterschuilplaats naar het water om zich daar voort te planten. Dit heet de paddentrek. Soms trekken ze met wel duizenden tegelijk! In de bewoonde gebieden worden veel padden tijdens hun tocht naar het water vertrapt of door auto's of fietsen overreden. Vrijwilligers van de paddenwerkgroepen proberen de padden bij hun trek te helpen, door ze veilig de weg over te zetten. Na de trek vind je padden in parken en tuinen.Aan de hand van de lesbrief Padden, krijgen leerlingen inzicht in het leven van padden, wat de bedreigingen zijn en hoe zij de padden kunnen helpen. De lesbrief is bestemd voor leerlingen van groep 7 en 8 en bestaat uit een lesbeschrijving en drie werkbladen [...] (bron)"
Er zijn op deze webpagina ook twee filmpjes te vinden over de paddentrek.

 Website: http://www.padden.nu/Lesbrief/tabid/190/Default.aspx

Bron: Yurls - Lespakket voor het basisonderwijs: Lespakket amfibieën

Nog meer gratis lespakketten!

Op het 'Lespakketportaal - De startpagina voor lespakketten en lesbrieven' vind je een hele verzameling van allerlei gratis lespakketten en lesbrieven.

 Website / URL (verkort!): https://goo.gl/20adCK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bescherm je privacy! Reageer 'Anoniem'. Zie de privacyverklaring.
Reacties worden niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.